TO KMM aneb TRAMPSKÁ OSADA CLUB MICKEY MOUSE

Podle zkratky by se mohlo zdát, že se jedná o televizní pořad pro mládež smířenou s životem v socialismu- TKM (televizní klub mladých). Velký omyl! V roce 1963 zakládá Henry společenství mladých rebelů. Děti, které vyrůstaly v poválečné zemi a jenž viděly na vlastní oči páchání mnohých křivd rudé vlády a falešný úsměv komunistů, hledají jiné hodnoty. Různé až hrůzné ideologie a neustále oslabovaná síla náboženství se ukazovaly jako směry, které se neosvědčily nebo zklamaly. Ve věku dospívání  Henry a jeho vrstevníci objevují cestu ke kořenům- k matce přírodě. Ta jediná se zdá být ke všem stejně spravedlivá. Láska a úcta k přírodě spojuje celou mladou generaci bez ohledu na bydliště, sociální postavení či vzdělání. Být trampem může být každý. Každý si může sbalit svůj bágl a vyjet na potlach, zapálit si oheň, zpívat a spát pod oblohou plnou nerudých hvězd. Ne každému však tento styl myšlení vyhovuje. Komunistická strana ztrácející mladé přívržence, stejně jako Drákula závislý na přísunu nové krve, cítí hrozbu a začíná svobodomyslné trampské hnutí pronásledovat. Organizuje obdobné aktivity jako například nejsilnější plagiát trampingu vzniklý v roce 1974-  Hnutí brontosaurus. Tato rádoby svobodomyslná iniciativa se sice zeleně tváří, ale uvnitř je rudá stejně jako členské průkazky jejich lídrů.

Henryho napadá myšlenka: Je náhoda, že počátkem sedmdesátých let vznikají bez problémů oba dva projekty podchycující aktivity mladých lidí v normalizačním režimu? Ve stejné době přitom jiní mladí lidé za organizování podobných aktivit nacházejí uplatnění v uranových dolech.

Trampských osad bylo velké množství. Některé vydržely krátce, jiné stále vytrvávají. V roce  2013, k 50. narozeninám vzniku TO KMM , Henry otvírá Království zlatokopa Henryho– poctu všem rebelům a dobrodruhům. Poctu všem bojovníkům za svobodu ducha.

Svoji doživotní funkci prezidenta TO KMM Henry nikdy nebere smrtelně vážně. Možná právě proto je nejdéle vládnoucím prezidentem v historii naší země. Nebudí závist nýbrž respekt a sympatie.

O Henryho smyslu pro humor svědčí i nadčasové heslo Myšáků:

NÁS NIKDO NEVYHUBÍ!

Henryho cancák

 

Všechno nejlepší do dalšího půlstoletí, Myšáci ! Držte se kamarádi!

KMM s vlajkou