26. červenec 2013: Slavnostní zahájejí stálé expozice v muzeu Zlatých Hor- KRÁLOVSTVÍ ZLATOKOPA HENRYHO

Henry slavnostně otevírá Království Zlatokopa Henryho.

Jubilejní dvacáté městské slavnosti Zlaté dny 2013 ve Zlatých Horách začínají křtem Henryho nové stálé expozice v muzeu- Království Zlatokopa Henryho. Myšlenku vzniku ojedinělého počinu jistě ocení  všichni lidé, kteří stejně jako Henry ctí přátelství, lásku k přírodě a zdravý rozum. Není náhodou, že vše je pojato rebelsky a dobrodružně. Expozice je poctou všem kamarádům, kteří před 50 lety založili Trampskou Osadu Klub Mickey Mouse. Revoltující mládež tehdy projevila svůj názor. Nyní nastal čas, aby Henry oslovil současné mladé lidi a podpořil je v jejich rebelských aktivitách. Jeho kamarádi mu pomáhali ze všech sil.

Nové expozici vévodí dřevěná robusní socha Zlatokopa Henryho, kterou zhotovila křehká Jana Vytřasová.

Optimistický obraz Tajná mapa Zlatohorska namaloval  historik regionu Bc. Boleslav Doboš, Henryho kamarád, autor jeho Dolarovek.

Tajná mapa Zlatohorska

Rebelsky pojaté vitríny z industriálních důlních vozíku se vznášejí v prostoru a dávají možnost nádherně vyniknout barokním klenbám muzea. Tato jedinečná ukázka mistrovské práce Kovárny Milostovice, dlouho nezůstala bez odezvy. Následně důlní vozík stejných tvůrců  vyhrává soutěž Ostrava industriální. Mladší bráška létajících vozíků- socha Pocta hornictví je umístěna před Ostravskou radnici. I tato dílo je rebelské a provokuje veřejnost.

Nejmenší objemově- nikoli  však významem, je výstava šperků zhotovených z Henryho sbírek minerálů. Uznávaný český šperkař a odborník na kameny Karel Votipka poprvé v historii vytváří šperky, ve kterých hlavní slovo mají měď a zlato ze Zlatých Hor. Příběh Henryho odysey ve špercích Karla Votipky je tak silný a jedinečný, že se připravují nové výstavy i v jiných galeriích a muzeích. Má našlápnuto na pořádný vandr po republice.

Henry a jeho kamarádi zabodovali!

Království Zlatokopa Henryho

Henry zároveň děkuje všem přátelům za podporu a cení si spoluúčasti městské rady a pana starosty Ing. Milana Ráce při vzniku originální pamětní místnosti.

Vítejte u kamaráda Henryho!