Muzeum

Roku 1991 zakládá Zlatokop Henry muzeum v budově staré pošty. K svému záměru zvolil barokní budovu z roku 1698, umístěnou v centru náměstí Zlatých Hor. Tímto obnovuje tradici muzejnictví ve Zlatých Horách, přerušenou komunistickým režimem na dlouhých 46 let.

MUZEUM

V původních prostorách socialistických síní slávy začíná Henry v roce 1991 nahrazovat nástěnky komunistických pohlavárů vlastními minerály a dalšími zajímavostmi ze svých sbírek.

Zlatokop Henry a Gaston 1994

Henry s věrným psím přítelem, německou dogou Gastonem, transformuje pro každého příchozího návštěvníka muzea nudnou šeď a průměrnost v zajímavé lahůdky. S jeho vizionářskými nápady se nejkrásnější dochovaná barokní budova ve městě rázem dostává do hledáčku turistů, tisku a televize.

Henry a Gaston před muzeem

Před muzeem (a zraky nevěřících místních občanů) Henry nečekaně vytahuje rýžovací pánev a začíná rýžovat zlato. Na pánvi plné zlatohorské rudy učí zvědavé kolemjdoucí hledat drahocenný kov. Na památku každému věnuje kousek právě nalezeného zlata – krásnou vzpomínku na Zlatohorsko. Tímto se stává nejen zakladatelem nového muzea, ale také propagátorem interaktivního muzejnictví.

Henry-plakát_1990-91

Nutno podotknout, že v tomto období na Zlatohorsku stále vyrábí mnoho podniků a zdárně prosperuje těžební průmysl. Věnovat se rozvoji turismu se zdá více než předčasné a vzbuzuje to rozpaky. Až v roce 1995 je s podporou města rozhodnuto, že se budova staré pošty, v níž doposud sídlilo Henryho muzeum společně s městskou knihovnou, stane reprezentativním muzeem města Zlaté Hory. Knihovna je přemístěna do jiného nedalekého objektu a budova staré pošty obléká nový kabát. Peníze jsou investovány i do vybudování dalších expozic a muzeum získává pracovní posily.

Henry má možnost věnovat se přípravě dalších zajímavých kroků. Razí zlatohorské mince, tiskne svoje dolarovky (pohlednicové bankovky). Díky popularitě se stává tváří kloboučnické firmy Tonak. Objevují se trička s Henryho jménem či podobiznou, nespočet různých pohlednic, dokumentujících jeho aktivity. „Henrymánie“ vrcholí vydáním unikátní poštovní známky.

V roce 1996, kdy jsou Zlaté Hory dějištěm mistrovství Evropy v rýžování zlata, není maskotem nikdo jiný než Henry! Rozhlasové reportáže, televizní pořady, články v novinách a časopisech lákají nové a nové nadšence, kteří se s Henrym chtějí setkat a opakovaně ho později kvůli jeho zlatému srdci na dlani navštěvují. Pod stříbrným vousem opravdového zlatokopa spokojeně září šibalský úsměv.

Henry má přichystané další trumfy. Nelení ani teď a zpod svého kouzelného klobouku vytahuje další eso. Elixír života – jantarovici!

Mistrovství světa v rýžování zlata, konané ve Zlatých Horách v roce 2010, dává pořádně zabrat nejen Henrymu, ale i velkému týmu jeho přátel. Stává se největší kulturně-společenskou akcí v novodobé historii Zlatohorska.